fredag 4 juli

Almtuna får elitlicens – räddas av oavgjord röstning och privatpersoner

Publicerad:
Uppdaterad:

Almtuna IS undviker degradering trots en fortsatt svajig ekonomi. I dag kom licensnämndens besked: klubben beviljas elitlicens för kommande säsong – tack vare reglerna vid lika röstutfall i nämnden.

Magnus Karlström, ordförande i licensnämnden och Hans-Göran Frick, argumenterade för att klubbens handlingsplan är för orealistisk – och ville därför neka klubben elitlicens. 

“Mot bakgrund av Almtunas synnerligen bräckliga ekonomi är det uppenbart att föreningen är beroende av externa kapitaltillskott. För att Almtunas handlingsplan ska framstå som realistisk måste det framgå att de största finansiärerna har ekonomisk förmåga att leva upp till de utställda garantierna.”

För att få dispens ville Licensnämnden att klubben skulle ha garantier som uppgår till i vart fall 4 miljoner kronor, och att ”det är styrkt att de största garantierna är utställda av solventa finansiärer.”

I praktiken innebär det att klubben vid behov ska ha minst fyra miljoner kronor tillgängligt, exempelvis genom banklån eller annan form av finansiering, och att långivarna är seriösa aktörer med god ekonomisk stabilitet.

Inte lyckats kontrollera privatpersoner som givit garant 

Och garantier har Almtuna IS lyckats skaka fram. Problemet, enligt två av fyra medlemmar i licensnämnden, är att garantin på 3,6 miljoner kronor är utställd av två privatpersoner vars stabilitet man inte har lyckats säkerställa. 

“Det förhållandet att det saknas finansiell utredning avseende de två privatpersoner som garanterar de högsta beloppen innebär att handlingsplanen inte framstår som realistisk. Detta betyder enligt vår mening att Almtuna inte kan beviljas licens för spel i Hockeyallsvenskan”, säger Magnus Karlström och Hans-Göran Frick i sin argumentation. 

Vid oavgjord bedömning i licensnämnden ska de döma i föreningens favör, vilket alltså resulterar i att Almtuna får elitlicens för kommande säsong, trots frågetecken kring de presenterade garantierna. 

“Som framgår nedan är Licensnämnden inte enig i sitt beslut. Utgången av Licensnämndens prövning följer av omröstningsreglerna som innebär att den för föreningen mest förmånliga utgången ska gälla vid lika röstetal,” står det i beslutet. 

Kapitalkrav

Licensnämnden har Svenska Ishockeyförbundets uppdrag att självständigt pröva om en förening som tävlingsmässigt kvalificerat sig för spel i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL dessutom uppfyller de uppställda licensvillkoren. Enligt de villkor som gäller för licens för spel i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL under säsongen 2025/2026 krävs bland annat att föreningen har ett eget kapital per den 30 april 2025 som är minst 5% i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Läs hela beslutet här.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Ämnen i artikeln

Relaterade artiklar

Licensnämnden: Två klubbar nekas elitlicens

Svenska Ishockeyförbundet har meddelat att alla klubbar i SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan har beviljats elitlicens för säsongen 2025/2026. Samtidigt har licensnämnden för Hockeyettan beslutat att neka elitlicens för två klubbar.

Rapporten: 700 miljoner kronor tack vare Hockey-VM

Stockholm genererade 729,9 miljoner kronor i turismekonomisk effekt under Ishockey-VM.

Fotbollsklubbarna som får dela på 5 miljoner från Europafonden

Fem miljoner kronor från Europafonden ska stödja svenska klubbar i internationella tävlingar.

MOAB återvänder som tröjsponsor till Örebro Hockey

Företaget kommer att synas på dam- och herrlagens matchtröjor.

Länsförsäkringar förlänger partnerskapet med Frölunda HC

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän förlänger sitt huvudpartnerskap med Frölunda HC.