– Löpning har blivit en självklar del av många svenskars vardag, men vi ser också hur motivationsfaktorerna förändras över tid. Hälsa och psykiskt välmående är starka drivkrafter, samtidigt som löpning i allt högre grad handlar om social gemenskap, säger Bjarne Koning, Chief Digital Officer på Löplabbet.
Enligt undersökningen är hälsa och stresshantering de främsta orsakerna till att människor väljer att springa. 58 procent av de tillfrågade gör det för hälsans skull, 36 procent för att hantera stress och 26 procent för att förbättra sin sömn. Trots att de flesta (63 procent) springer ensamma, föredrar många unga löpare att träna tillsammans med partner eller familj. Morgonen är den mest populära tiden för löpning.
Resultaten från Löparbarometern 2025 visar att tre av fyra svenskar över 18 år tränar, och 15 procent av dem löptränar regelbundet, vilket motsvarar cirka 1,2 miljoner svenskar. En tredjedel av löparna, 33 procent, löptränar mer idag än för ett par år sedan.
I Löparbarometern 2025 identifieras fyra tydliga löpartrender:
1. **Rekordrusning till stora lopp** – Efter pandemin fylls tävlingarna snabbare än någonsin.
2. **Unga kvinnor driver löparboomen** – Fler än någonsin springer i grupp och deltar i lopp.
3. **Löpning som social rörelse** – Att springa tillsammans eller dela sina rundor på sociala medier blir allt vanligare; för 10 procent är det viktigt att dela sina löparrundor online.
4. **Löparspåret som den nya catwalken** – 17 procent av löparna anser att snygga träningskläder är viktiga.
– Löpningen attraherar allt fler yngre, och det har blivit viktigare att uttrycka sin identitet som löpare. Kläder och stil spelar idag en större roll, säger Koning.
Undersökningen, som baseras på svar från över 2 000 svenskar, visar att andelen som löptränar minst en gång i veckan har ökat från 19 till 36 procent sedan 2018, vilket tyder på att intresset för löpning fortsätter att växa.